Blog - Blog V&A

V&A » Blog

Blog
Author: Outhands Created: 24-12-2010 15:10
Blog V&A
RssIcon
By Outhands on 7-12-2017 14:40
Ik was nog geen week in dienst bij V&A of er werd mij al gevraagd om een blog te schrijven. En als het dan even kon over data integriteit. Nou ben ik de beroerdste niet, dus uiteraard heb ik ja gezegd. Ter inspiratie ben ik wat oude blogs van mijn collega’s gaan lezen. Je voelt de druk stijgen als je deze indrukwekkende blogs leest. Ik ga maar snel aan de slag en hoop dat jullie ook zullen genieten van mijn eerste bijdrage. Ik heb mij hierbij ook laten inspireren door de presentatie tijdens de V&A compliance community - een periodieke bijeenkomst waarin voor compliance officers, vaktechnici en bestuurders belangrijke thema’s met elkaar worden besproken - van 30 november jongstleden. Want zeker voor compliance officers verdient dit onderwerp aandacht.

Data integriteit, wat is dat nu eigenlijk? Het klinkt misschien als een mooi woord dat door de ICT consultant kan worden gebruikt...
By Outhands on 29-11-2017 12:02

Veel mensen hebben een hekel aan de tandarts. Voor mij geldt dat niet. Tandartsen zijn er om je te helpen. Preventie van klachten, detectie van problemen met de mondgezondheid en een stuk basishygiëne. Hoewel op dit punt inmiddels "controletechnische" functiescheiding is ingevoerd met de functie van de mondhygiënist. Het zal voor mij ook hebben geholpen dat mijn vader in de wereld van de tandheelkunde zijn partijtje heeft meegeblazen. Angst voor de tandarts werd spreekwoordelijk de grond ingeboord. De geluiden van de apparaten klonken als muziek in je oren, je werd er beter van...Had je een probleem? Geen punt, laat me even kijken, interessant om te zien wat er zich allemaal in je mond afspeelt… 

By Outhands on 10-11-2017 10:14

Voorkom klachten, claims en tuchtzaken.

Het jaar 2017 is nog niet ten einde maar 2018 komt met rasse schreden dichterbij. Voor accountantskantoren betekent 2018 een jaar met diverse nieuwe wet- en regelgeving.

By Outhands on 25-10-2017 08:59

Ik vind Google Maps heerlijk. Het helpt mij bijna dagelijks in het bepalen van een route, waardoor ik betere keuzes maak wanneer ik ergens naar toe moet rijden. En onderweg maak ik vervolgens gebruik van de navigatie in mijn auto om op de goede koers te blijven. Recent heb ik een andere auto gekocht met een beter navigatiescherm. Ik kan nu kiezen uit 2D en 3D kaartjes en dat ook nog in kleur. En bij het naderen van een beslismoment (een kruising, een afslag, etc.) krijg ik ook nog een overzicht met meer details. Een hele verbetering ten opzichte van mijn vorige tweekleurige navigatie die gesproken instructies met behulp van pijltjes visualiseerde. 

By Outhands on 10-10-2017 08:00

Onlangs bracht ik een periodiek bezoekje aan mijn fysiotherapeut. Ze startte met de weinig verrassende openingsvraag: "En, hoe is het gegaan in de achterliggende periode?" "Een beetje ups en downs", antwoordde ik wat vaag. "Zijn er bijzonderheden geweest?" was de passende vervolgvraag. "Niet dat ik weet", zei ik, nu wat zachter, eigenlijk al wel een beetje vermoedend waar het heen zou gaan. "En, ben je nog een beetje aan de oefeningen toegekomen?” vroeg ze, nu meer direct. "Uhhh, nou ja, niet echt. Maar misschien kun je me nog eens uitleggen hoe die oefeningen nu precies gedaan moeten worden, en waarvoor ze dienen"...

 
By Outhands on 6-10-2017 11:55

De laatste tijd voel ik mij opeens een stuk geliefder. Er wordt weer gelonkt en gegluurd naar me. Ja, ik word zelfs van voor tot achter bekeken. Mensen maken dezer dagen een hele studie van me. Hoewel, mensen? Nee als ik goed kijk, is het een speciaal soort mensen. Het zijn accountants. Of dat een beetje mijn types zijn? Mwah, soms wel en soms niet. Er zijn accountants die mij best waarderen. Die mij regelmatig om raad vragen als ze er niet uitkomen. Dat vind ik wel leuk natuurlijk. Maar het merendeel heeft mij volgens mij meer voor de sier in de kast staan. Van die accountants die beweren mij wel te kennen. Nou, ik hoor ze hooguit enkele beroemde citaten van mij uiten. En dan soms ook nog uit het verband gerukt. 

By Outhands on 22-9-2017 12:36

Het AFM-rapport van afgelopen juni heeft inmiddels al heel wat reacties opgeroepen. Van reacties op het totale rapport tot reacties op specifieke passages. Omdat een belangrijk deel van mijn werkzaamheden bestaat uit het uitvoeren van opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen (OKB’s) ging mijn bijzondere aandacht in het AFM-rapport uit naar de passages over OKB’s (en de vergelijkbare IKO’s – interne kwaliteitsonderzoeken).

By Outhands on 14-6-2017 10:41

Een toetsing van dossiers door de toezichthouder (AFM, NBA, SRA, BFT) betekent doorgaans een cruciaal moment voor u en uw organisatie: er hangt veel van af. In het gunstigste geval betekent het dat de komende jaren geen diepgaande toetsingen zullen plaatsvinden.

 
By Outhands on 31-5-2017 09:00

Afgaan op de oogkleur is niet voldoende

Eén van de vorige blogs ging over het onderwerp Integriteit, of meer specifiek: de integriteit van de accountant. Integriteit is duidelijk zichtbaar opgenomen in de diverse regelgeving waar je als accountant mee te maken hebt, zoals de VGBA, NVKS en WWFT. Dat blog ging over jouw en mijn integriteit.  De integriteit van de accountant en de integriteit van de opdrachtgever (verder: cliënt) zijn twee verschillende dingen. Maar, ze staan niet los van elkaar. 

By Outhands on 19-5-2017 09:30

“Om vertrouwen te kunnen verschaffen moet je allereerst zelf worden vertrouwd. Dat vertrouwen heeft het accountantsberoep niet altijd waar gemaakt en soms zelfs ronduit beschaamd.” Die openingszin hakt er in in de samenvatting van het rapport ‘In het publiek belang’ (NBA, 2014). Het lijkt in de maatschappij tegenwoordig net zoveel te gaan over  de controle van de accountant als over de controle door de accountant. Wat zou good-old Limperg er tegenwoordig van vinden, indien hij nog geleefd had?

 

 
Nieuw verschenen boek

Nieuw Boek

Persoonlijke bespiegelingen van V&A Professionals (2017)

Bestel nu het boek!

Contact informatie

V&A
Jonckerweg 15
2201 DZ Noordwijk
Tel: 071 36 158 00
Meer contact  twitter