Blog - Blog V&A

V&A » Blog

Blog
Author: Outhands Created: 24-12-2010 15:10
Blog V&A
RssIcon
By Outhands on 16-1-2019 10:06

Het accountantsberoep verbeteren kost slechts drie tientjes

Van mijn vroegere (M)(EY) leermeester, Jan Metz (1949-2018), leerde ik onder andere hoe belangrijk het is als je je medewerkers de ruimte geeft om zich persoonlijk verder te ontwikkelen, en als je je als leidinggevende gedraagt als primus inter pares, meewerkend voorman (m/v). Een vakcollega wees me op het recent verschenen boek van Ronald van der Molen: De kracht van organisch leiderschap. Dit boek biedt theoretisch en praktisch inzicht in de managementstijl van mijn leermeester. Mocht je het komende voorjaar niet zo veel te doen hebben, …, dan is dit boek beslist een aanrader. De auteur beschrijft op basis van vroegere en vigerende managementtheorieën, en gelardeerd met vele praktijkvoorbeelden, hoe organisaties vooruit kunnen komen.

By Outhands on 21-12-2018 10:46

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is Sinterklaas al weer even achter de rug en staat de kerst weer voor de deur. De zwartepietendiscussie gaat nog even door en zal ook de komende jaren wel voer voor discussie blijven. Om de relatie maar even met de accountancy sector te leggen: de accountant kreeg (en krijgt) vaak een deel van de zwarte piet toegespeeld bij voorkomende boekhoudschandalen (naast uiteraard de eerstverantwoordelijken hiervoor: het management). Gaat dit in de toekomst veranderen? Dat is de grote vraag. 

By Outhands on 4-12-2018 15:56

In 1993 kochten mijn ouders een nieuwe auto, waarbij als optie een antiblokkeersysteem (ABS-systeem of ABS) was toegevoegd. In 1994 haalde ik mijn rijbewijs en die auto was de eerste auto waarin ik reed die uitgerust was met ABS. Daar merkte ik niet direct iets van. En de weggebruikers om mij heen merkten ook niet dat ik een auto met ABS reed. Maar bij een extreme(re) situatie ervaarde ik de positieve effecten van het ABS-systeem wel.

 
By Outhands on 12-11-2018 12:06

Misschien is je eerste gedachte bij het lezen van de titel wel: wil Van Nieuw Amerongen nu ook al richting opsplitsing van de grote kantoren? Maar nee, deze blog gaat niet zozeer over mijn visie op de markt voor accountantskantoren, wel over mijn visie op de denkwereld van accountants, of je nu werkt bij een Big-4 of een non-Big4.

Ik neem je voor dit blog mee naar de denkwereld van John Strelecky. Hij schreef het boek: Big Five for Life! Ik kreeg het boek van een bevriende collega in het vak, en laat je graag in de inhoud delen.

Het boek gaat over een fictieve ondernemer - Thomas Derale - die tijdens een safari in Afrika op unieke managementideeën komt. Net als vele anderen had hij zich ten doel gesteld om de Grote Vijf dieren (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant) te hebben gezien. Pas als hij dit gerealiseerd had, zou de safari een succes zijn geweest.

Terug van de reis zag hij een belangrijke parallel met de zakenwereld. Hij zag vele mensen die zeer ongelukkig zijn in hun dagelijkse werk, terwijl ze aan hun werk toch het grootste deel (laten we zeggen 80%) van hun leven besteden. Voor de dingen waaraan de gemiddelde homo laboro veel genoegen en voldoening beleeft, wordt maximaal 20% van de tijd besteed.

By Outhands on 7-11-2018 09:59

Over het waarderen van DGA-leningen tegen reële waarde en geamortiseerde kostprijs

Jaarlijks op Prinsjesdag wordt het Belastingplan voor het komende jaar aangekondigd. Het is de laatste jaren gebruikelijk geworden om de meeste maatregelen al vóór Prinsjesdag te laten uitlekken. Minder gebruikelijk is het om ná Prinsjesdag nog maatregelen aan te kondigen. Dat gebeurde dit jaar met de zogenaamde ‘DGA-taks’, een voorgenomen maatregel om directeur-grootaandeelhouders belasting te laten betalen over leningen bij de eigen onderneming voor zover die hoger zijn dan € 500.000. De gedachte achter deze maatregel is overigens niet vreemd. De Belastingdienst constateert al langer dat veel van dergelijke leningen onzakelijk zijn en een bevoordeling van de DGA inhouden. ‘Waarom dan niet generiek alle leningen boven € 500.000 als uitgekeerd vermogen beschouwen en dit als zodanig te belasten?’, zal de Belastingdienst gedacht hebben. De commentaren tegen deze maatregel zijn ook begrijpelijk: veel te ongenuanceerd en generiek!

By Outhands on 24-10-2018 18:20

Ik ben geen held in het huishouden. Opruimen, stoffen, zuigen en poetsen is niet aan mij besteed. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat ik er zo tegenop zie dat ik het steeds voor mij uitschuif. Maar hoe langer je iets voor je uitschuift, hoe meer je er tegenop gaat zien en hoe groter de klus soms wordt. Nou heeft één van de kranten die ik lees, de Volkskrant, deze maand de oktober opruim challenge. En hoewel ik niet met alle “challenges” van de krant mee doe, heeft mij dit wel geïnspireerd om toch wat huishoudelijker bezig te zijn en de boel niet teveel te laten versloffen. De bovenstaande kast stond een week geleden helemaal vol met van alles: servies, boeken, DVD’s, bakspullen, noem maar op. Maar nu heb ik zelfs ruimte over.

By Outhands on 12-10-2018 10:51

Op 25 juli 2018 is de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn in werking getreden. Hierdoor is de Wwft aangepast (hierna Wwft 2018). De naleving van anti-witwasregels door poortwachters zoals accountantsorganisaties staat hoog op de politieke agenda en daarbij speelt de Wwft 2018 een belangrijke rol. Dat dit niet slechts met de mond wordt beleden, volgt wel uit het feit dat ING recent de omvangrijkste schikking tot nu toe heeft getroffen wegens het niet juist naleven van de Wwft. Het zal u niet zijn dat ontgaan dat kort daarna de rol van de bij deze affaire betrokken accountantsorganisatie ook in de publieke belangstelling stond. Het lijkt geen overbodige luxe voor accountantsorganisaties om de juiste naleving van de Wwft 2018 snel geborgd te hebben.

By Outhands on 26-9-2018 09:05

Inmiddels ben ik al weer enkele weken werkzaam voor V&A en mag ik nu full-time doen wat ik altijd heb geambieerd, namelijk het accountantsberoep beter maken en invulling geven aan de missie van V&A (die spoort met mijn persoonlijke missie) “Elke dag een beetje beter”. Ik heb brede ervaring in de gemengde samenstel- en controlepraktijk en ben de laatste jaren werkzaam geweest als Externe Accountant en Compliance Officer. Het coachen van mensen vind ik één van de leukste aspecten van het vak. Het zien groeien van mensen in hun vakgebied gaf mij altijd veel voldoening. Nu mag ik accountants bij andere accountantsorganisaties ondersteunen en coachen bij het verbeteren van de kwaliteit.

By Outhands on 5-9-2018 13:12

Over de samenhang tussen de vakgebieden Controle en Externe Verslaggeving

In de accountantsopleiding zijn de vakken Controleleer (Audit & Assurance) en Externe verslaggeving twee separate kernvakgebieden van de opleiding. Hoewel het begrijpelijk is dat deze kernvakken separaat aan de orde komen tijdens de opleiding, bestaat er ook een grote samenhang tussen deze vakgebieden.

By Outhands on 27-6-2018 09:54

Het komt je vast bekend voor: de zogenaamde fraude driehoek. Je kunt accountants midden in de nacht wakker schudden, en ze vertellen je in hun dromerigheid dat de fraude driehoek bestaat uit: druk (stimulans), rationalisatie, en gelegenheid. Ik vraag me wel eens af of accountants regelmatig over fraude dromen. Voor zover ik weet, is hiernaar nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan. Als je het mij vraagt, zou het geen kwaad kunnen als accountants over fraudegevallen zouden dromen. En wel om twee redenen: (1) fraude staat te boek als een zeldzame gebeurtenis in het leven van een accountant (“Fraud is a rare event”); en (2) als accountants hierover dromen, betekent dat wellicht dat het onderwerp in hun onderbewuste leeft (hopelijk niet het resultaat van een recent fraudegeval waaraan de accountant een traumatische herinnering heeft overgehouden). Ik zou wensen dat het onderwerp fraude de accountant meer zou bezig houden. Het is mijn overtuiging dat, wanneer dit het geval zou zijn, er meer fraudegevallen zouden worden gesignaleerd (en een accountant die veel werk maakt van frauderisico’s realiseert mogelijk ook een preventieve werking).

 

Blogs
Nieuw verschenen boek

Nieuw Boek

Persoonlijke bespiegelingen van V&A Professionals (2017)

Bestel nu het boek!

Contact informatie

V&A
Jonckerweg 15
2201 DZ Noordwijk
Tel: 071 36 158 00
Meer contact  twitter