Blog - blog

V&A » Blog

Blog
By Outhands on 12-11-2018 12:06

Misschien is je eerste gedachte bij het lezen van de titel wel: wil Van Nieuw Amerongen nu ook al richting opsplitsing van de grote kantoren? Maar nee, deze blog gaat niet zozeer over mijn visie op de markt voor accountantskantoren, wel over mijn visie op de denkwereld van accountants, of je nu werkt bij een Big-4 of een non-Big4.

Ik neem je voor dit blog mee naar de denkwereld van John Strelecky. Hij schreef het boek: Big Five for Life! Ik kreeg het boek van een bevriende collega in het vak, en laat je graag in de inhoud delen.

Het boek gaat over een fictieve ondernemer - Thomas Derale - die tijdens een safari in Afrika op unieke managementideeën komt. Net als vele anderen had hij zich ten doel gesteld om de Grote Vijf dieren (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant) te hebben gezien. Pas als hij dit gerealiseerd had, zou de safari een succes zijn geweest.

Terug van de reis zag hij een belangrijke parallel met de zakenwereld. Hij zag vele mensen die zeer ongelukkig zijn in hun dagelijkse werk, terwijl ze aan hun werk toch het grootste deel (laten we zeggen 80%) van hun leven besteden. Voor de dingen waaraan de gemiddelde homo laboro veel genoegen en voldoening beleeft, wordt maximaal 20% van de tijd besteed.

By Outhands on 29-8-2014 12:49

In ons vorige blog zijn we ingegaan op de relevantie van de jaarrekening als feedback instrument in onze maatschappij. Wij deden dit vanuit de analyse dat de relevantie van de functie van controlerend accountant enerzijds wordt bepaald door de relevantie van de jaarrekening en anderzijds door de relevantie van de controle (als waarde toevoegend aan de jaarrekening).

By Outhands on 29-8-2014 12:48

Binnenkort verwachten we een rapportage van de NBA werkgroep met voorstellen om de kwaliteit en onafhankelijkheid van de beroepsuitoefening te verbeteren en te borgen. Die voorstellen zijn nodig, want het beroep van openbaar accountant ligt onder vuur. O ja, de Tweede Kamer heeft hier ook om gevraagd. Wordt het beroep van controlerend accountant bedreigd? Ja, maar er is (altijd) ruimte voor een positieve blik op deze zaak. De maatschappij, bij monde van de Tweede Kamer, is impliciet tot de conclusie gekomen dat de functie van controlerend accountant relevant is in deze maatschappij. De expliciete (en van de status quo afwijkende) conclusie dat de functie van controlerend accountant niet meer relevant is, is niet getrokken. En aan ons als beroepsgroep de taak om die conclusie te vermijden.

Blogs
Nieuw verschenen boek

Nieuw Boek

Persoonlijke bespiegelingen van V&A Professionals (2019)

Bestel nu het boek!

Contact informatie

V&A
Jonckerweg 15
2201 DZ Noordwijk
Tel: 071 36 158 00
Meer contact  twitter