Maak jij werk van je ontwikkeling?

12 oktober 2021 - Maak jij werk van je ontwikkeling?

Ontwikkeling staat steeds meer op de kaart en wordt alleen maar belangrijker in alle organisaties zoals accountantsorganisaties.


Bij mij is dit zeker aan de orde nu ik medewerker Opleidingen ben met een focus op de ontwikkeling van e-learning. Daarom kan ik bovenstaande vraag volmondig met ‘ja’ beantwoorden.


Eenieder die zich bezighoudt met het werven van nieuwe medewerkers of aan de andere kant van de tafel zit met het zoeken naar een baan, zal de volgende wensen herkennen:

  • veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding;
  • sterk in je schoenen staan;
  • vorm geven aan je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling.

Zou dit betekenen dat er niet alleen naar diploma’s en ervaring wordt gekeken, maar dat ook karakter, vaardigheden en autodidactisch belangrijke eigenschappen zijn?

Wat mij bij een vacature opvalt is dat 70% een min of meer vast gegeven is, zoals karakter en mate waarin je autodidactisch bent en 30% betreft kennis en kunde die te ontwikkelen zijn. Mijn ervaring is echter dat dit verandert: nu is het misschien wel 50% – 50%. Bij mijn eigen werkgever is mij vanaf het begin opgevallen dat naar kwaliteiten en al opgedane vaardigheden wordt gekeken (als vertrekpunt), die je vanuit je verleden meebrengt. Van daaruit heeft V&A in de afgelopen periode de vaardigheden, die in de basis al aanwezig waren, bij mij gezien en heeft de directie mij veel vrijheden gegeven om mij te ontwikkelen.

Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van V&A, zoals het bieden van ondersteuning op het gebied van compliance en trainingen (klassikaal/blended/ e-learning). Ontwikkelen staat bij vele organisaties op de agenda en er wordt steeds meer verwacht van werknemers. In veel organisaties kunnen werknemers en uiteraard werkgevers/leidinggevenden hun wensen tijdens een evaluatiegesprek ter sprake brengen. Er wordt tevens aangegeven waar nog stappen te maken zijn. Fijn dat deze mogelijkheden er zijn, omdat alle vakgebieden sterk aan het veranderen zijn. Dat geldt helemaal in de accountancysector, waarin de wet- en regelgeving en beroepsregels vaak aan verandering en uitbreiding onderhevig zijn.

Door de Coronapandemie zijn trainingen/ e-learnings in een versneld tempo ontwikkeld, vergelijkbaar met de ontwikkeling in thuis werken. In vele organisaties en bij veel werknemers werd gedacht dat dit niet haalbaar was en zie waar we nu staan. Er zijn veel meer digitale mogelijkheden ontstaan, waaronder e-learnings etc. Dit zie je in onze assortimentsuitbreiding terug: met onder andere Wwft, Risicogericht samenstellen, maar ook e-learnings met Podcasts waaronder Tuchtrechtuitspraken. Voor een niet-accountant zoals ik is het zeer interessant. Het geeft iets aan van de veelkleurigheid van het bestaan van accountants waarin het niet alleen aankomt op kennis en kunde, maar ook op gedrag (VGBA).

Voordat ik bij V&A in dienst kwam heb ik zelf enkele e-learnings gevolgd als secretaresse en nu merk ik dat mijn kennis op het gebied van een aantal onderwerpen meer en meer vergroot is en daardoor veel zaken interessanter worden. Vanuit bestaande kennis en kunde is het goed mogelijk nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Soms in kleine stappen, maar wel zeer frequent.

Daarom past de slogan van V&A goed bij mij: Elke dag een beetje beter.

Annewieke Sukking, 12 oktober 2021