Nieuwe ESG Community 2024 5 september 2024

Nieuwe ESG Community 2024 5 september 2024

In 2024 vinden de nieuwe ESG Community bijeenkomsten (bij voldoende belangstelling) plaats op:

 • 5 september 2024
 • 8 oktober 2024
 • 5 november 2024
 • 17 december 2024

Onderwerpen

De onderwerpen worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Docenten

De docent wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Logistieke informatie

OmschrijvingESG Community
Inloop13.30 uur
Aanvang14.00 uur
Einde17.00 uur
BorrelVanaf 17.00 uur
LocatieDeze bijeenkomsten vinden plaats bij Van der Valk Houten, Hoofdveste 25

  Factuuradres

  Wilt u een abonnement voor alle zes ESG Communities?

  Kosten

  Onderstaand vind je een overzicht van de kosten voor het bijwonen van de ESG Community/-ies). Daarbij heb je verschillende mogelijkheden:

  ESG CommunityKosten 2024 (excl. BTW)
  Abonnement voor 6 sessies€ 1.175,00
  Per sessie (zonder abonnement) voor relaties€ 235,00
  Per sessie (zonder abonnement) voor niet-relaties€ 275,00

  Waarom de vorm van een ESG Community

  Een ESG Community geeft de mogelijkheid om met elkaar over ESG-onderwerpen in discussie te gaan, aan de hand van een thema uit de wet- en regelgeving over duurzaamheidsverslaggeving en aan de hand van praktijkcasussen. Ook geeft het de mogelijkheid om van elkaar te leren en elkaar te helpen in de reis naar duurzaamheidsverslaggeving en het geven van assurance daarover. Deelnemers worden aangemoedigd om relevante onderwerpen aan te dragen. De sessies zijn praktijkgericht en interactief!

  Nadere informatie over de ESG Community

  Accountantskantoren hebben of krijgen te maken met vraagstukken en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid (Environmental, Social en Governance). Zoals bekend is de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) van kracht geworden vanaf 2024 in de EU (voor grote beursgenoteerde ondernemingen die hierover moeten rapporteren in 2025). Voor grote ondernemingen geldt dat zij moeten rapporteren over boekjaar 2025 (dus in 2026). Bij het duurzaamheidsverslag geeft de externe accountant een beperkte mate van zekerheid.De ESG Community van V&A is bedoeld om met elkaar over duurzaamheidsvraagstukken en ontwikkelingen, waarmee accountantskantoren te maken krijgen, na te denken. Per keer bespreken we één of twee (deel)onderwerpen van duurzaamheidsverslaggeving en onderwerpen die daaraan gerelateerd zijn.

  De ESG Community is vergelijkbaar met de bestaande V&A-communities, zoals het VTO (community voor leden van de vaktechnische bureaus van de kantoren) en de Compliance Community voor compliance officers.

  Voor wie is de ESG Community interessant?

  De primaire doelgroep voor de V&A ESG Community zijn de professionals bij accountantskantoren die zich bezighouden met duurzaamheidsvraagstukken. Daarbij gaat het om accountantskantoren die grote ondernemingen bedienen en om accountantskantoren die betrokken zijn bij dienstverlening aan middelgrote en kleine ondernemingen (via het effect op de waardeketen van de ondernemingen die onder de CSRD vallen). Per keer bespreken we één of twee (deel)onderwerpen in de reis naar het rapporteren over duurzaamheid door ondernemingen en/of over het geven van assurance over deze duurzaamheidsinformatie. Een aantal onderwerpen is zeker ook interessant voor bestuurders en andere vaktechnisch geïnteresseerden.

  Omdat de deelnemers ook de mogelijkheid hebben om onderwerpen aan te dragen voor een volgende bijeenkomst, zullen we tijdens de ESG Community inventariseren we welk onderwerp voor de volgende bijeenkomst interessant is. Daar zoeken wij vervolgens een passende inleider bij.

  Wat is de opzet van de V&A ESG Community?

  De coördinatie van de V&A ESG Community ligt bij ons. Een door V&A aangezochte spreker leidt het onderwerp in. Vervolgens faciliteren wij gesprekken in kleinere groepjes dan wel plenair. Het belangrijkste doel van de V&A ESG Community is steeds om van elkaar te leren. En om vervolgens ook het geleerde in de praktijk toe te passen, op het moment dat zich een soortgelijk vraagstuk voordoet. Na afloop van de bijeenkomst worden de gebruikte slides (en ander relevant materiaal) aan de deelnemers gestuurd. He is ook mogelijk dat de belangrijkste punten uit een ESG Community met het accountantsberoep wordt gedeeld. Dit kan in artikelvorm of in blogvorm. Waar V&A op enigerlei wijze publiceert naar aanleiding van de V&A ESG Community zal dat altijd in anonimiteit zijn (de informatie zal niet herleidbaar zijn tot personen of accountantskantoren).