Goed presenteren is het halve werk.

31 augustus 2018 - Goed presenteren is het halve werk.

Een goede presentatie is van cruciaal belang. Op heel veel vlakken, maar in het bijzonder voor accountants op vier deelterreinen:

  • Cameravaardigheden: accountants presenteren zich meer en meer op social media en websites via de camera. Wil je concurrerend blijven, dan kunnen goede filmpjes je een heel groot bereik geven. Een matig of slecht filmpje kan je echter ook van de wal in de grote zee helpen. Naar beide kanten treedt een hefboom op.
  • Klantgericht presenteren: het komt regelmatig voor dat management letters een herhaling van zetten oplevert, elk jaar keren dezelfde punten terug. Dat kan natuurlijk aan de klantzijde liggen (geen mogelijkheden om verbeteringen te realiseren; geen noodzaak zien voor verbetering). Maar het kan ook te maken hebben met de manier waarop je je boodschap presenteert. Het gaat erom dat je boodschap impact heeft, de boodschap overkomt, er een klikmoment ontstaat waardoor de klant graag aan de slag gaat en je adviezen implementeert.
  • Pitchen: in veel gevallen heb je maar een heel kort moment om je zelf en je onderneming te introduceren bij potentiële klanten. Dat eerste moment is vaak ook bepalend voor hoe de persoon tegenover je jou ziet: ben je integer? Ben je professional? Wat is jouw meerwaarde voor mij? Dat eerste moment is dus cruciaal, potentiële klanten kunnen dan ook afhaken. Door een goede pitch leer je van je zelf ook te bepalen wat voor je zelf van belang is. Wat is je bestaansrecht? Wat wil je bereiken. Authenticiteit in weinig woorden is een sleutelwoord.
  • Educatief presenteren: vaak wordt gedacht dat de inhoud van de boodschap het meest van belang is in het onderwijs. Dat is een misvatting. Als de boodschap inhoudelijk perfect is, maar de wijze van presenteren is dramatisch slecht, dan is de kans groot dat de boodschap niet overkomt. Het is dus heel erg belangrijk hoe je educatief presenteert.

Presenteren kent dus een verscheidenheid aan invalshoeken. V&A heeft daarvoor trainingen ontwikkeld die je op dit vlak een forse stap verder kunnen helpen. Onderstaand hebben we de linkjes opgenomen naar de open inschrijfmogelijkheden. Wil je graag een of meerdere presentatietrainingen inhouse realiseren, neem dan contact op met drs Alex Boxum RA EMITA (hoofd Trainingen V&A): alex@vna-aa.nl of 06 5704 43 92.